08/30/2015

Na  prijedorskom aerodromu “Urije”  u subotu je održan Deseti blanik kup “Prijedor 2015”, koji je okupio38jedriličara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Poljske i BiH.
Ukupni pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji je Ibrahim Topić iz Aero –kluba „Bihać“ , a u ekipnoj AK „ Lesce“ iz Slovenije.
U prvenstvu BiH, ekipa  „ Lesce“ iz Slovenije bila je bolja od  ekipa iz Bihaća i „ CG –PD“.
U pojedinačnoj konkurenciji prvenstva Republike Srpske prvo i drugo mjesto pripalo je Milanu Markovićuodnosno LJubišuAramandiiz kluba domaćina, a treće Anti Markovićuiz kombinovane ekipe “CG-PDdok su u ekipnoj konkurenciji  najbolji plasman ostvarile  ekipe „CG-PD“ te ekipe Prijedora 1 i 2.
Ovogodišnji jubilarni „ Blanik kup“  organizovao je Aero klub „ Prijedor“ a pored Grada Prijedora, manifestaciju su podržala ministarstva uprave i lokalne samouprave i porodice, omladine i sporta te saobraćaja i veza  Republike Srpske.
Piloti jedriličari takmičili su se po pravilima blanik kupa prema kojima šleperski avion izvlači letjelicu na visinu od 1.000 stopa ili oko 330 metara, a potom jedrilica sama prolazi školski krug i slijeće što bliže nultoj tački.

Održan 10.jubilarni Blanik kup