V soboto 19.9.2015 je na bovškem letališču potekala slovesna predaja infrastrukture za zaščito in reševanje službam zaščite in reševanja.

Med drugimi so se slovesnosti udeležili državni sekretar na MORS mag. Miloš Bizjak, ki je bil tudi slavnostni govornik, poslanec v DZ RS Danijel Krivec, predstavniki Ministrstva za gospodarstvo Herceg-Bosanske županije, župani Občin Bovec, Kobarid in Tolmin, Valter Mlekuž, Robert Kavčič in Uroš Brežan, Direktor Uprave za zaščito in reševanje RS Darko But ter drugi predstavniki struktur zaščite in reševanja in državnih institucij.

Slovesnost se je pričela s prihodom helikopterja na pristajališče. Ob pozdravu vseh enot Civilne zaščite, so se sprehodili od pristajališča do prizorišča pred Domom zaščite in reševanja, državni sekretar na MORS mag. Miloš Bizjak, direktor Uprave za zaščito in reševanje RS Darko But, poveljnik OŠ CZ Bovec Edi Melinc, poveljnik GZ Bovec in enote Gamsi Miro Bozja, poveljnik PGD Bovec Davor Gašperčič in predsednik Društva GRS Bovec Tine Cuder.

Na prizorišču so jih pričakali pripadniki enot:

–    ekipa Civilne zaščite, v katere sestavi je tudi ekipa prve pomoči in radioamaterji

–    ekipa za gašenje v visokogorju Gamsi

–    ekipa PGD Bovec

–    ekipa gasilske zveze Bovec sestavljena iz PGD Srpenica in PGD Log pod Mangartom

–    ekipa društva Gorske reševalne službe Bovec

Občina Bovec je po kvadraturi 4. največja občina v Sloveniji, hkrati pa je oddaljena od večjih centrov in bolnišnic, kar pomeni tudi na področju zagotavljanja varnosti velik izziv. Veliko število turistov, gornikov in nedeljskih planincev, gost promet in za motoriste izjemno zanimive cesteteradrenalinski športi število nesreč še povečujejo. Samo dobro organizirane, s pravo infrastrukturo in najboljšo opremo lahko reševalne službe svoje poslanstvo opravljajo na najvišji ravni. Nov Dom zaščite in reševanja z vso dodatno infrastrukturo, v kateri pomembno vlogo igra tudi novo pristajališče za helikopterje, bo zagotavljal vso potrebno logistiko. V novem Domu zaščite in reševanja bodo našli svoj prostor Prostovoljno gasilsko društvo Bovec, Gasilska zveza Bovec, Gorska reševalna služba Bovec, Občinski štab Civilne zaščite Bovec in tudi bovški radioamaterji. V starem delu pa še Župnijska Karitas in bovški Rdeči Križ.

Vsa infrastruktura je bila zgrajena v okviru projekta CAN, sofinanciranega s strani Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013. Vrednost projekta CAN je skoraj 4.5 milijona evrov, vodilni partner pa je bila Občine Bovec. Za infrastrukturo v Bovcu, ki so jo danes predali svojemu namenu, pa je bilo namenjenih nekaj več kot 1,3 milijona evrov, od tega 85% evropskih sredstev, 10% sredstev je namenila Služba Vlade Republike Slovenije za evropsko in kohezijsko politiko, 5% pa Občina Bovec. Občina Bovec je tako z evropskim denarjem zgradila večnamenski objekt za potrebe reševanja, zgrajeno je novo pristajališče za helikopterje TLOF, območje je komunalno urejeno z vso komunalno infrastrukturo, na novo so zgrajene in asfaltirane vse povezovalne ceste, urejena so nova asfaltirana parkirišča.

Namen projekta je bil predvsem izboljšanje infrastrukture, potrebne za izvajanje nalog civilne zaščite oziroma znotraj te vseh služb za reševanje. Prav gotovo je to še en primer dobre prakse, kako kakovostno črpati evropska sredstva tudi na področju zaščite in reševanja.

Novost bo olajšala delo vsem strukturam reševanja in posledično zmanjšala tudi odzivne čase, v tem smislu pa je predvsem pomembna pridobitev tako za lokalno prebivalstvo kot za turiste in obiskovalce Bovškega.

V prijetnem prepletu kulturnega dogajanja, v katerem so člani Gledališke skupine Bovec preleteli zgodovino nesreč na bovške, je vse zbrane nagovoril župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ob koncu svojega nagovora pa je poskrbel za presenečenje in se najzaslužnejšim za izvedbo projekta zahvalil s posebnim županovim priznanjem, ki ji je namenil gonilni sili projekta v Občini Bovec Patriciji Muršič, svetovalcu pri izvajanju projekta Romanu Medvedu in človeku, kot se je izrazil župan, ki je kot takratni župan prvi pristopil k ureditvi letališča in je vseskozi podpiral projekt tudi kot poslanec v DZ RS Danijelu Krivcu.

Slavnostni govornik, državni sekretar na MORS mag. Miloš Bizjak, se je med drugim zahvali vse strukturam zaščite in reševanja za dosedanje delo, poudaril pa je tudi, da je Občina Bovec primer dobre prakse, kako se lahko pridobi evropski denar tudi v te namene.

Objekt je blagoslovil bovški kaplan Boštjan Fegic, trak pa so ob županu Občine Bovec Valterju Mlekužu prerezali zaslužni možje v službah zaščite in reševanja Anton Bozja, Jelko Flajs, Danijel Krivec, Valter Prohaska in državni sekretar na MORS mag. Miloš Bizjak.

 

 

 

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: Arhiv Občine BovecBovec 1 Bovec 2 Bovec 3 Bovec 4www.obcinabovec