V soboto (24.oktobra) je na bovškem potekala  zanimiva vaja gašenja v visokogorju, ki je med vsemi načini gašenja v slovenskem prostoru prav gotovo najbolj specifično in zato sodi med najzahtevnejša.

 Občina Bovec v mesecu požarne varnosti, v okviru projekta“CAN, ki je sofinanciran iz Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013, je namreč organizirala vajo Gašenje gozdnih požarov v visokogorju “Ravni laz 2015”, na kateri so sodelovale tudi službe zaščite in reševanja iz Italije.

Vajo je pripravil in jo tudi vodil Miro Bozja, poveljnik Gasilske zveze Bovecin enote Gamsi, predvidevala pa je dogodek, ko je domačinu pri kurjenju ogenj pobegnil iz nadzora in se razširil na širše območje v visokogorju.

V vaji so poleg posebne enote  za gašenje v visokogorju Gamsi sodelovali še pripadniki Civilne zaščite iz Tarčenta in Občine Bovec, pripadniki državne enote pred NUS iz Nove Gorice ter pripadniki Corpo Forestale (gozdne straže) Furlanije Julijske Krajine. Seveda pa je za hitro posredovanje in logistično podporo vsem enotam nepogrešljiv tudi helikopter Slovenske vojske, katerega posadka je tudi tokrat dokazala, da je sodelovanje med njimi in enotami na tleh izjemno usklajeno in na najvišji ravni.

Še pred začetkom vaje je pred Domom zaščite in reševanja pozdravil župan Občine Bovec, potem pa odhitel na drugo neodložljivo obveznost. Vajo so si ogledali gostje, med njimi tudi poslanec DZ RS Danijel Krivec, poveljnik GZSFranci Petek, poveljnik CZ za Severnoprimorsko Samo Kosmač,regijski gasilski poveljnik Stanko Močnik, poveljnik OŠCZ Edi Melinc, predsednik GZ Bovec Boris Zorko, podžupan Občine Tarčento Sergio Ganzitti ter drugi.

Ob koncu vaje, v kateri so vse enote iz Slovenije in Italije res izkazale izredno kompatibilnost, je bila predstavljena analiza vaje. Od vseh je bilo slišati samo pohvale in trditve, da je bila vaja pripravljena in izvedena vrhunsko.

Morda pa je bilo eno pomembnejših sporočil želja poveljnika GZS Francija Petka, da bi čim prej tudi na državni ravni organizacijsko vključili v shemo tudi enoto Gamsi, ki je za zadaj posebnost GZ Bovec, in bi kot taka lahko posredovala v visokogorju povsod po Sloveniji.

Spodbudna je tudi izjava poslanca v DZ RS Danijela Krivca, da se je prav na tej vaji izkazalo, da bovško letališče z vso potrebno infrastrukturo končno dobiva svoj pravi smisel in je tudi skozi pridobivanje evropskih sredstev na evropskih projektih pridobilo novo razsežnost in seveda tudi logistično pomembnost. V zaključni fazi bi ta infrastruktura lahko predstavljala pomemben slovenski center za usposabljanje enot za gašenje v visokogorju in z vključenimi vsemi tehničnimi sredstvi, ki so na voljo, verjetno pa tudi za širše visokogorsko območje EU.

bovec vaja okt151 bovec vaja okt152 bovec vaja okt153